خودم و خودش

دریچه ای به سوی تاریخ

خودم و خودش

دریچه ای به سوی تاریخ

خودم و خودش

زیر باران باید رفت ...
دوست را زیر باران باید دید ...
عشق را زیر باران باید جست ...
هر کجا هستم باشم ...
آسمان مال من است ...
حنجره فکر هوا عشق زمین "مال من است ...
هر کجا هستم باشم ...
آسمان مال من است ...
حنجره فکر هوا عشق زمین "مال من است....

طبقه بندی موضوعی

ایزدان زردشتی و نام ماه های سال

شنبه, ۱۸ مرداد ۱۳۹۳، ۰۵:۴۴ ب.ظ

ما دوازده ماه در طول یک سال داریم که هر یک نامی خاص دارد.

دوازده ماه هر سال ما،هر یک بر اساس یکی از امشاسپندان و ایزدان زردشتی است.در تاریخ ایران باستان مردمان ما هریک از این ایزدان و امشاسپندان را نمادی از اهوره مزدا می دانستند.نام برخی از این ماه ها طی گذشت زمان دچار تغییر و تحولاتی شده است.

هر ماه سال به نام یکی از ایزدان بزرگ خوانده می شد.

1.فروردین:فروردین از نیرو های مینویی انسان و همان فروهر است.زنان و مردان پرهیزگار،دارای نیروی فروشی(فروهر)یا فروردند.آنان وظایف گوناگونی هم چون ستیز با اهریمن،برکت بخشیدن و همکاری با اهوره مزدا در نگاه داری جهان بر عهده دارند.

2.اردوهشت(اردیبهشت):اردوهشت نام یکی از امشاسپندان و به معنای بهترین راستی و پرهیزگاری است. اهوره مزدا پدر اوست و او را از نیروی خرد خویش آفریده است.اردیبهشت نگهبان مرغزار ها است.اهوره مزدا به هنگام آفرینش،به یاری او گیاهان را رویانید.

3.خورداد(خرداد):خورداد نام یکی از امشاسپندان و به معنای یکپارچگی و کمال است.او نگهبان آب ها است و همراه امرداد(مرداد)بر تشنگی و گرسنگی چیره می شود.خرداد سرور ماه ها و سال ها و روز ها است.

4.تیر:همان ایزد تیشتر،ایزد باران آور و پرورش دهنده ی آفریدگان است.

5.امرداد(مرداد):امرداد به معنای بی مرگی،نام ششمین امشاسپند است.او نگهبان گیاهان و خوردنی ها است که گیاهان را رویاند.زیرا همه ی آفریدگان از آن می خورند و بدان زندگی می کنند.

6.شهریور:شهریور به معنای شهریاری دلخواه است.در سروده های زردشت،اهوره مزدا پاداش و پادافراه واپسین داوری را به دست شهریور به مردمان می دهد.این موضوع شاید اشاره به فلز گداخته ای باشد که در پایان جهان بر زمین جاری خواهد شد و مردم باید از آن گذر کنند؛زیرا شهریور،امشاسپند نگهبان فلزات است.

7.مهر:از ایزدان کهن هند و ایران است.این ایزد در اوستای نو از اهمیت فراوانی برخوردار شده،به محور قدرت در جهان ایزدان تبدیل می شود.ایزد مهر در ابتدا شریک فرمانروایی جهان،برکت بخشنده و پشتیبان پیمان بود.با تحولات اجتماعی،این ایزد در جامعه ی ایرانی به ایزد همه ی طبقات تبدیل شد.آن گاه در کنار کارکرد برکت بخشی ،کارکرد پشتیبانی ایزد مهر از پیمان گسترش یافت.سپس وظایف جنگی گسترده ای بر عهده ی این ایزد گذاشته شد.بدین سان،ایزد مهر به ایزد طبقات سه گانه ی:فرمانروایان،سپاهیان و تولیدکنندگان تبدیل شدجایگاه مهر در میان ماه و خورشید است.

8.آبان:آبان نام ایزد آبها و به معنای فرزند آب ها است.اوست که آبها را تقسیم می کند.نیرومند و بلند قامت است و اسب تندرو دارد.آبان مانند اهوره مزدا و ایزد مهر،لقب اهوره(سرور)دارد.

9.آذر:آذر پسر اهوره مزدا است.در اوستای نو،آذر بسیار ستوده می شود.

10.دی:داداری همتای اهوره مزدا  و نیایشگر اوست.او آراسته به آگاهی ها است.

11.وهمن(بهمن):بهمن برترین امشاسپندان و از همه ی ایزدان به دادار نزدیک تر است.او پسر اهوره مزدا است .کردار مردمان را در واپسین داوری می سنجد و اهوره مزدا ارزش مردمان را به یاری او درمی یابد.بهشت خانه ی او است.آن گاه که زردشت به دنیا آمد،بهمن او را از آسیب دیوان رهایی بخشید.زردشت به یاری بهمن به نزد اهوره مزدا راه یافت.

12.اسپندارمذ(اسفند):اسپندارمذ پنجمین ایزد از ایزدان شش گانه امشاسپند و پرورش دهنده ی آفریدگان است و مردم به دست او تقدس می یابند.او دختر اهوره مزدا است.نام او به معنای زمین است.

امشاسپندان:از صفات پاک اهوره مزدا است.این از خصوصیات دین زردشتی است که هر یک از صفات خداوند،یکی از ایزدان نگهبان جنس بشر است.

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۳/۰۵/۱۸

نظرات  (۴)

امشاسپندان معنی تحت اللفظیش چی میشه؟!
پاسخ:
معنای فرشته و ملک رو میده
 و در کیش زردشتی منظور شش فرشته ی بزرگ:بهمن ،اردیبهشت،شهریور،اسپندارمذ،خرداد و امرداد است.

۱۹ مرداد ۹۳ ، ۱۹:۱۱ سهیلا (کاتارسیس)
سلام دوست عزیز.
کتابی در زمینه ی ایزدان زردشتی می شناسی که به من معرفی کنی؟
با اسطوره ها و ایزدان یونانی بیشتر آشنا هستم تا ایرانی!

متشکرم دوستم.
پاسخ:
سلام دوست عزیزم
البته،چند تا کتاب میشناسم،از اسطوره تا تاریخ دکتر مهرداد بهار از انتشارات چشمه کتاب خوبیه البته این کتاب درباره ی تاریخ ایران باستانه که درباره ی فرهنگ و اساطیر و دین و جشن ها و بناهای ایران باستانه.
کتاب آناهیتا در اسطوره های ایرانی خانم دکتر سوزان گویری از انتشارات ققنوس هم کتاب جالبی درباره ی ایزد بانوی آب،آناهیتا است.
کتاب مهر در ایران و هند باستان نوشته ی آقای بابک علیخانی از انتشارات ققنوس هم درباره ی ایزد مهر.البته این کتاب بیشتر به معنای ساختاری هندی و ایرانی مهر توجه کرده و یک مقدار فرد در مطالعه ی این کتاب دچار سردرگمی میشه.اما برای تحقیقات و استفاده های تخصصی حرف نداره.
در کتاب دیباچه ای بر تاریخ باستان نوشته ی لوکاس دوبلویس و روبارتوس وان دراسپک ترجمه ی آقای مرتضی ثاقب فر هم به طور خیلی خلاصه در قسمت دین و مذهب و یا اسطوره های هرفصل به ایزدان جهان باستان پرداخته اما در کل از448 صفحه نهایتش بیست یا سی صفحه به اسطوره ها پرداخته.
اگر درباره ی اسطوره های اسیایی کتاب خواستی کتاب اسطوره های خاور دور دوناروزنبرگ با ترجمه ی مجتبی عبدالله نژاد کتاب خوبیه که درباره ی اسطوره های چین و ژاپن و هند.
موفق و پیروز باشید


۱۹ مرداد ۹۳ ، ۱۹:۱۳ سهیلا (کاتارسیس)
راستش من هم به تاریخ علاقه مندم. اما اغلب کتابهای تاریخی ای که تهیه کردم بسیار بد ترجمه و ویرایش شده اند.
فقط یکی از کتابهام( تاریخ ایران که به کوشش ندا حسینی تالیف شده) خوب بوده.
پاسخ:
ترجمه و ویرایش کتاب خیلی مهمه.من هم موقع مطالعه ی بعضی از کتب تاریخی باید یک فرهنگ لغت با یک جزوه ی قواعد دستوری زبان فارسی کنارم داشته باشم تا بتونم بخوانمش.
کتب ترجمه شده به وسیله ی آقایان ذبیح الله منصوری و جواد سید اشرف و  مهدی حقیقت خواه خیلی خوبه.
البته دو مترجم اول در زمینه ی رمان های تاریخی فعالیت دارند.
۲۰ مرداد ۹۳ ، ۰۸:۲۳ سهیلا (کاتارسیس)
سنا جان متشکرم از لطف شما. ܓ✿
پاسخ:
خواهش می کنم دوست عزیز
ممنون از حضور گرمتون
با آرزوی موفقیت برای شما

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">