حَتشِپسوت نخستین فرعون زن
فراعنه ی سلطنت جدید، مصر را از یک کشور مجزا به یک قدرت بین المللی تبدیل کردند. پسر احمس،آمِنحوتِپ اول (Amenhotep I) برای تقویت سلطه مصر بر همسایه جنوبی اش (نوبه) تلاش فراوانی کرد. فرعون بعدی، تحوطمس او (Thutmose I) سپاه مصر را به شرق فرستاد تا پس از سپری کردن مسیری حدود 1800 کیلومتر به رود فرات برسند. نوه او، تحوطمس سوم، بالاخره سلطه غیر قابل منازعه ی مصر را بر تمام خاور نزدیک و نوبه تثبیت کرد. در دوره حکومت او، امپراطوری مصر به اوج خود رسید.
رسیدن تحوطمس سوم به قدرت آسان نبود، زیرا او در هنگام مرگ پدرش، پسر بچه ای بیش نبود. مادر خوانده اش به نام حتشپسوت (Hatshepsut) نایب السلطنه شد، یک فرمانروای موقت که تا زمانی که فرمانروای قانونی به سنی برسد که بتواند بر تخت بنشیند، حکومت می کرد. حتشپسوت هم دختر و هم همسر فرعون بود و بعد از درگذشت همسرش، او تخت را برای خودش می خواست. ابتدا او تحوطمس سوم را از دربار دور کرد، سپس وزیر و سایر کارگزاران مهم را برای ملاقاتی فراخواند.
پس از جمع شدن تمام کارگزاران، حتشپسوت وارد اتاق شد. او با زیر پا گذاشتن تمام رسوم و آیین ها، مثل یک فرعون مرد لباس پوشیده بود: یک دامن مردانه کوتاه مردانه و پیراهن فراعنه را بر تن داشت و حتی یک ریش مصنوعی هم گذاشته بود. هنگام بالا رفتن از تخت، او خود را شاه نامید و نخستین فرعون زنی شد که تا به حال به شکل رسمی بر مصر حکومت می کرد. کاتبانی که به درستی نمی دانستند او را چه خطاب کنند، معمولاً حتشپسوت را (خانم اعلیحضرت) می خواندند.
طی دوره بیست و یک ساله حتشپسوت، او توجهش را بیش از جنگ و نبرد به بازرگانی معطوف داشت. تحت رهبری او، هیئت های بزرگی از مصر برای بازرگانی با مردم نواحی دوردست مثل سرزمین باستانی پونت_ که محققان معتقدند در محل ساحل امروزی سومالی واقع بوده است_ گسیل می شدند. ماموریت های بازرگانی موفق آمیز برای مصر و فرعونش دارایی بیشتری فراهم می کرد.
حتشپسوت بخشی از ثروتش را برای شروع یک برنامه ساختمانی مصرف کرد. یکی از زیباترین معماری هایی که حتشپسوت هزینه آن را تامین می کرد، معبد سوگواری اش بود که از سنگ آهک سفید بنا شده بود و دیرالبحری (Deir el Bahri) نامیده می شد و بین رود نیل تا غرب طیوه قرار داشت. آرامگاه حتشپسوت مثل فراعنه قدیمی تر به شکل هرم نبود.
فعالیت حتشپسوت مصر را مقتر تر و شکوهمند تر کرد. پدر یکی از درباریان قدیمی او به نام ایننی (Ineni) حکومت او را چنین توصیف کرده است:
حتشپسوت موضوعات دو سرزمین را بر اساس اندیشه هایش حل و فصل می کرد. مصر در برابر او که یکی از اعقاب عالی خداوند و رسول او بود، به حالت تسلیم کار می کرد... خانم حاکم که برنامه هایش عالی بود هنگام سخن گفتن هر دو منطقه (مصر علیا و مصر سفلی) را خشنود می کرد.
با بزرگ شدن تحوطمس سوم، نفرت او از حتشپسوت افزایش یافت اما او که از حمایت کاهنان قدرتمند آمون رع که در کرنک با آن ها زندگی می کرد، اطمینان حاصل کرده بود، منتظر فرصت مناسب بود. سپس روزی در سال 1485 قبل از میلاد، حتشپسوت به طور اسرار آمیزی، ناگهان درگذشت و تحوطمس سوم بر تخت نشست. برخی معتقدند حتشپسوت به دست تحوطمس سوم مسموم شده و به قتل رسید.